Wat is Slaapoefentherapie?

Goed slapen kunt u leren en Slaapoefentherapie kan u daarbij helpen. 

 

Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met piekeren, liggen ze te malen en te woelen of liggen ze tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. 

 

Nu slaapt iedereen wel eens slecht, maar als iemand langere tijd slecht slaapt, neemt de vermoeidheid toe en wordt iemands hele leven er door beïnvloed. Ongeacht leeftijd of oorzaak: een goed dag- en nachtritme is belangrijk om overdag normaal te kunnen functioneren en ’s nachts lekker te kunnen slapen, zodat lichaam en geest weer kunnen herstellen. 

 

Er zijn verschillende soorten slaapproblemen, zoals:

• inslaapproblemen: als het inslapen langer dan drie kwartier duurt, gedurende een maand of langer.

• doorslaapproblemen:  wanneer u moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na            drie kwartier of langer weer inslaapt.

• te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker worden en maar moeilijk weer in            slaap kunnen komen.

 

Wanneer iemand slecht slaapt is het belangrijk om eerst goed inzicht te krijgen in de oorzaak van het slaapprobleem, om er vervolgens verbetering in te kunnen gaan brengen en weer grip te krijgen op de slaap. 

De Slaapoefentherapeut kan met u in kaart brengen hoe persoonlijke zorgen, verkeerde slaapgewoonten en / of lichamelijke klachten de slaapproblemen versterken. Zodra u weet waar de knelpunten van het slecht slapen zitten, kunt u samen met de therapeut aan de slag en leren om weer lekker te slapen! U krijgt praktische tips, waardevolle inzichten en oefeningen om de nachtrust te verbeteren.